Wat doet Turiani

De Groningse Stichting Burns Turiani trekt zich het lot aan van de brandwondenpatiënten in Afrika en biedt het Turiani Ziekenhuis in Tanzania de helpende hand. Het doel is de behandeling, de verzorging en de begeleiding van brandwondenpatiënten in dit ziekenhuis te verbeteren.

Tanzania

Tanzania, gelegen in Oost Afrika, beslaat een oppervlakte van 9454.087 km2 en heeft volgens de laatste schattingen 41 miljoen inwoners. Na een kolonisatie door de Duitsers en vervolgens de Engelsen, is het land sinds 1961 onafhankelijk.

Foto’s  land en bewoners

Geografisch gezien bestaat het land uit hoogvlakte, woestijn, savanne en verspreide bossen. Het klimaat verschilt per gebied van tropisch tot gematigd. Er zijn twee regenperioden. De grote regentijd is het hevigst in april en mei, de kleinere regentijd is meestal in november en december maar deze ‘natte’ maanden blijven de laatste jaren ook wel eens helemaal droog.
De bevolking van Tanzania bestaat uit meer dan 100 stammen waarvan het merendeel tot de Bantoes behoort. Een andere bevolkingsgroep wordt gevormd door de Niloten en Nilo-Hamieten. Hiertoe worden ook de Maasai gerekend, een stam die voornamelijk in het noorden van het land voorkomt. De Maasai kenden als veehouders vooral een nomadisch bestaan.
De hoofdtalen in het land zijn Swahili en Engels. Het merendeel van de bevolking is Christelijk (31%) en Islamitisch (42%). Ook het Hindoeïsme komt veel voor. Ongeveer een derde van de bevolking volgt uitsluitend het traditionele geloof. Het geloof (en bijgeloof) speelt een belangrijke rol in het dagelijkse leven van de Tanzaniaan. Zo zijn de invloeden ervan ook in onderwijs en gezondheidszorg merkbaar.
Tanzania is in politiek opzicht een stabiel land maar behoort wel tot de 10 armste ontwikkelingslanden ter wereld.